
Tento týden jsem dostal možnost
vyzkoušet si vedení domácnosti. Uklízení,
praní, nákupy, vaření. Uklid zvládám
tak nějak průběžně, oblečení mám dost, takže
pračka zůstala na suchu. Nakupování mi nedělá
nejmenší problémy, takže mi zbývá jen
to vaření. Zbývalo. Do středy jsme dojídal
jídlo navařené z víkendu, ale dnes se kouknu do
lednice a ta prázdná. Ze zahrady jsem dovezl nějaké
ovoce a zeleninu, rozhodl jsem se ji použít pro

svůj
experiment. Rajčat bylo víc než dost, v kuchařce jsme proto
nalistoval stránku s popisem rajčatové omáčky
pro úplné blbce. To je psaný přímo pro
mě, řekl jsem si. Plán byl zhruba takový. Kuřecí
maso s rajčatovou (neplést s rajskou) omáčkou, jako
příloha těstoviny. Což o to, uvařit těstoviny není
nic náročného, proto jsem začal právě tímto
úkolem. Dále jsme si nachystal asi 8 malých
rajčat, cibuli, česnek, maso(rozmrazené). Koření by
mělo být tak nějak při ruce. Nakrájet cibulku, stačí
půlka, druhou až posléze. Cibulku jsem dal na pánvičku
a dal se do krájení masa na tenké nudličky. V
duchu jsem si představoval, že na mě míří kamery ze
čtyř směrů a u televizních obrazovek po celém světě
si slečny a hrstka chlapů píší na kousek papíru
ingredience. Okem kouknu na cibulku. Divné, asi někam
zmizela. Tak ne, jen její barva se změnila v černou a
splynula s pánvičkou. No nevadí, ta bude na krásu.
Okořenit maso, paprika, sůl a pepř musí pro začátek
stačit. Šup s tím vším na pánev. Olej prská
všude kolem ale toho nedbám a dívám se na
těstoviny. Bez problémů, v tom jsem přeci machr. Rychle
musím oloupat rajčata, v receptu se totiž píše o
loupaných z

konzervy. Stihnu asi dvě, ale mezitím se
na pánvi děje něco divného, asi by to chtělo rychle
zalít rajčatovým pyré. Ale to ještě není
hotovo. Mixér vyřeší časovou ztrátu, slupky
jsou za pár sekund minulostí. Po chvilce se všechno
pěkně míchá na pánvi, jen si nejsem moc jistý,
jestli se dnes najím. První ochutnání
tomu nenasvědčovalo. Zapomněl jsem na česnek, takže rychle
oloupat, najemno nakrájet a honem do kotle s ním.
Koření. V kuchařce psali bazalka. Snažím se ji
najít, ale nedaří se. Bez bazalky by to nešlo a tak
se snažím o to víc. Až poslední sklenička
úplně vzadu nesla vytoužený nápis. Po otevření
jsem se ale dost polekal. Řekl bych, že ji nikdo nepoužíval

nejméně 5 let. Ale v receptu byla, tak žádné
výmluvy. Ještě trochu pepře, soli, cukru, zbytek česneku.
Do toho všeho je třeba scedit těstoviny. K druhému
ochutnání jsem se odhodlal až před samotným
koncem. Musím říct, že to nechutná až tak
špatně. Rychle s tím na talíř, vyfotit a můžu se
do toho pustit. K mému překvapení to bylo poživatelné,
ba co víc, dokonce jsem si pochutnal. Ještě uvidíme,
co to se mnou udělá až si jídlo sedne, ale myslím,
že ze mě roste druhý Jamie Oliver....

ještě uklidit nepořádek.....
Paradajky
(Bulhar, 13. 8. 2008 14:33)